Gheorghe Hagi e considerat cel mai bun fotbalist român din istorie. După ce s-a retras a decis să investească în noile generații ce pot încânta la echipa națională sau la marile cluburi din Europa.
Hagi, 57 de ani, a înființat Academia ce-i poartă numele în 2009 și de atunci au apărut campioni pe bandă rulantă, de aici, din nordul Constanței, de pe centura ce leagă orașul de Ovidiu.
„Academia de Fotbal Gheorghe Hagi este cel mai grandios proiect al fotbalului românesc. Acest proiect se doreşte a fi măsura recunoştinţei lui Gheorghe Hagi faţă de toţi cei care au avut încredere în el şi l-au susţinut de la primii paşi în fotbal şi până la retragere. A considerat că a venit momentul ca la rândul său să ofere cât mai multor copii şansa de a se pregăti la cel mai înalt nivel şi de a avea performanţe chiar mai mari decât ale sale” se arată pe siteul Academiei.
Academia se întinde pe şapte hectare. Are opt terenuri de joc şi antrenament (cu gazon natural şi artificial, dar și instalaţie de nocturnă). De asemenea, toate terenurile cu gazon natural, precum şi spaţiile verzi din incinta Academiei sunt întreţinute cu sisteme de irigaţii automatizate.
Care e scopul Academiei lui Gică Hagi? „Iniţierea, formarea, dezvoltarea şi pregătirea copiilor şi juniorilor pentru performanţă la cel mai înalt nivel, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Totodată, alte meniri ale Academiei sunt realizarea de acţiuni îndreptate către comunitate, îmbunătăţirea vieţii copiilor prin fotbal şi promovarea sportului ca un mod de viaţă sănătos” specifică siteul Academiei Gică Hagi.
Aici sunt micuți de șase ani, dar și tineri de 19, toți doritori să calce pe urme „Regelui”. Interesant e că după vârsta de 13 ani, Academia oferă un sistem unic în România: sunt 66 de sportivi ce activează în regim comun complet (cazare, masă, școală, antrenamente), dar sunt împărțiți în grupe, în funcție de vârstă.
Hagi s-a gândit la toate și copiii au parte și de cele mai bune condiții de învățământ, iar programul de odihnă între orele de la şcoală şi antrenamente se respectă cu strictețe.
Se organizează selecții, în orice perioadă a anului, iar Hagi și echipa sa „șlefuiesc” talentele. Rezultatele? Doar să menționăm că în primii zece ani ai Academiei s-au câștigat 24 de titluri naționale de juniori.
De-a lungul timpului, din Academie au fost lansați unii precum Ianis Hagi, Florin Tănase, Alex Mitriţă, Florinel Coman, Răzvan Marin, Alex Cicâldău sau Alex Măţan.
Viitorul, echipa unde cei din Academie fac pasul în fotbalul mare (acum cu numele de Farul), este clubul din România ce a dat cei mai mulţi fotbaliști în ultimii 12 ani.
Transferurile s-au tradus și prin venituri de zeci de milioane de euro, bani ce s-au întors în dezvoltarea Academiei lui Gheorghe Hagi și, implicit, a fotbalului românesc.
Știu ce vreau. Am un club care se dezvoltă bine, care este pe drumul cel bun. Și vom ajunge să fim cei mai buni, așa cum visez și vreau. În 2025, vom fi campioni. Farul va fi un club puternic. Eu nu sunt bogat. Dacă eram bogat, aveam acum cei mai buni jucători. Dar am Academia, care a produs an de an fotbaliști de calitate. Și va veni și ziua aceea, cum am mai spus, când primul 11 al naționalei României va fi format exclusiv din jucători de la Academie – Gică Hagi
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER